در این مقاله از فروشگاه قهوه ملو به بررسی تاریخ قهوه موکا و فرهنگ قهوه یمنی میپردازیم.
هر فرهنگی دارای حرفه و هنری ویژه خود است. کاغذ واشی ژاپنی washi ، ابریشم هندی و فرش ایرانی و زمانی که نوبت به یمن می رسد قهوه یمنی وجود دارد. گرچه هر کشور می تواند به تجارت هرچیزی بپردازد و آن را صادر کند، این محصول حرفه ای و هنری آن کشور است که بازتاب دهنده احساسات، زندگی و تاریخ آن سرزمین است. در یمن کمتر چیزی وجود دارد که به اندازه تاریخ تجارت قهوه آن کشور و انعطاف پذیری اجدادی کشاورزان قهوه ی آن بازتاب دهنده منحصر به فرد بودن این کشور باشد.
ریشه های قهوه در یک تاریخ نمایشی
اگر بپرسید که از بین دو کشور یمن و اتیوپی کدام یک بیشتر مدعی هستند که اصل و اساس قهوه از آنجاست، حتما جواب های احساساتی بیرون خواهند جهید. در همان حال که به نظر می رسد این گیاه در اتیوپی پدیدار شده باشد ، آشکار است که این نوشیدنی در کشور همسایه یعنی یمن به حد رشد و کمال رسیده است.
تاریخ قهوه به قرنها پیش باز می گردد و ردیابی ریشه های آن به مفهوم تحقیق و بررسی از میان مدارک مبهم و افسانه های خیالی می باشد. به هر حال ما می دانیم که تا قرن پانزدهم میلادی صوفیان در یمن کشت و مصرف قهوه و تولید آن برای تجارت را آغاز کرده بودند. در طول زمان یمنی ها بهره برداری از آب و هوا و محیط کشت منحصر به فرد یمن را تغییر و پالایش دادند تا یک نوع قهوه مجزا و خوش رایحه را تولید کنند.
به هر حال چیزهای بزرگ به ندرت آرام و بدون توجه به صحنه دنیا وارد می شوند. قهوه یمنی به زودی تبدیل به مرکز تغییرات اقتصادی، تاریخی و فرهنگی در جهان امروز شده و نیز در آن طنین انداز می شود.
قهوه نمایانگر نقطه مرکزی برای تجارت ، تبادل اجتماعی و حتی پرهیزگاری مذهبی است. مصرف آن منجر به پیدایش مغازه های فروش قهوه ، صادراتی جدید برای یمن، و حتی محرکی قوی برای انرژی دادن به صوفیان مسلمان در هنگام عباداتشان شده است. اما این تأثیرات همواره مثبت نبوده اند و قهوه یمنی همچنین در برگیرنده لطمه تحریم های جدل آمیز ، تباهی جنگ و حتی ترغیب کننده سرقت و جاسوسی بوده است.
از المخا تا موکا
سهم چشمگیر قهوه یمن در تاریخ جهان از طریق شهر بندری المخا بخاطر شهرت خوب آن در حمل و بوجود آمده است . یمنی ها در زمانیکه تحت سلطه امپراتوری عثمانی بودند، اجناس کافئینی باارزش خود را به خوبی منظم نموده و با احتیاط از آنها مراقبت می کردند. آنها به این دلیل که تمایلی به فروش گیاه و یا دانه های زنده قهوه نداشتند، توانستند انحصاری جهانی در مورد تجارت قهوه به مرکزیت این بندر خاموش ایجاد کنند. قهوه ای که از المخا می آمد کم کم به نام قهوه موکا از آن یاد شد، نامی که اساسا ارتباطی بسیار ناچیز با نوشیدنی قهوه شکلاتی که شما امروز می توانید بخرید، دارد.( موکا همچنین به نوعی از قهوه که اصل آن در یمن است بر می گردد که انجمن تخصصی قهوه SCA از آن به عنوان “بسیار نزدیک به گونه ی بوربون Bourbon از لحاظ پیدایش و اصل” یاد می کند.)
اما یمنی ها نتوانستند که برای همیشه از این سر و راز خود محافظت کنند. بازرگانان هلندی سرانجام توانستند که به یک گیاه زنده قهوه دست یابند. در طی چند دهه کشت قهوه در بیرون از مرزهای یمن و امپراتوری عثمانی آغاز شد. ارتباط بندر المخا به جزیره جاوای اندونزی نیز منجر به پیدایش یکی از قدیمی ترین و مشهورترین ترکیبات قهوه به نام موکا جاوا شد.
و همزمان با افزایش تولید قهوه در جهان، انحصار تجارت آن در یمن و به ویژه در شهر المخا کم کم رو به افول گذاشت.
موکا در دوران مدرن
حتی بعد از اینکه بقیه جهان سرانجام به طریقه کشت و تولید قهوه دست یافتند، یمن به صورتی تأثیر گذار در جهان تخصصی قهوه مشهور باقی ماند. طعم ورایحه ای دست نیافتنی و مجزا در دانه های قهوه یمنی وجود دارد که منحصر به فرد است و پیاپی مصرف کنندگان قهوه را تحریک می کند.
شاید این موضوع را بتوان به این واقعیت نسبت داد که گرچه قرنها از زمان افول المخا می گذرد، کشاورزان یمنی امروزه نیز به چنان به کار خود مشغول هستند انگار که در ۴۰۰ سال گذشته هیچ اتفاقی نیفتاده است.
سفری به کشتزارهای قهوه در یمن در سال ۲۰۱۷ این احساس را در درون شما به جای خواهد گذاشت که شما در گذشته قدم بر می دارید. هیچ بحث و مشاجره ای در مورد برداشت دستی در مقابل برداشت ماشینی وجود ندارد. از نظر آنها تنها روش مناسب برای قهوه ای که در قله کوههای دندانه دار جوانه می زند روند برداشت و خشک کردن انتخابی ۱۰۰ درصد طبیعی است.
در میان کشاورزان یمنی سخنی وجود دارد که می توان آن را اینگونه ترجمه نمود ” از قهوه محافظت کن همانگونه که از بچه هایت محافظت می کنی”. سری به کشتزارهای آنها بزنید تا خود حقیقت این ضرب المثل را ببینید.
کشاورزان در کشتزارهای طبقه مانند در ارتفاعات بالا که در دامنه کوهها کنده شده اند با دقت و ظرافتی که از نسلهای گذشته به آنها رسیده است، قهوه های خود را پرورش می دهند.خواه آنها دانه های قهوه را به منظور کاهش رطوبت قبل از کشت در درون خاکستر قرار دهند و به منظور کشتن حشرات و آفات علف های هرز را در روزهای شنبه بسوزانند و خواه از دامهای محلی خود برای تأمین کود ارگانیک استفاده کنند، شما عدم وجود مواد شیمیایی و دقت و مراقبت عملی اضافی را متوجه خواهید شد.
نوشیدن یک فنجان قهوه یمنی چیز ویژه ای است زیرا علاوه بر نوشیدن یک نوشیدنی مقوی کافئین دار همزمان شما را به زمان گذشته برمی گرداند و آموزشی فرهنگی در مورد این حرفه و صنعت را به شما ارائه می کند.
حتی اکنون نیز جهان قهوه یمنی در میان جنگ داخلی و بحران انسانی در حال تغییر، رشد و مقاومت است و ناگفته پیداست که در ارتباط با آینده قهوه یمن شرایط نامتعادل و مخاطرات زیادی وجود دارد.
به هرحال هرچه احساس و اشتیاق به صنعت قهوه یمن تقویت شود، این حرفه نیز پایدار می ماند. هر اندازه کشاورزان قهوه و کارآفرینان در یمن به حرفه و صنعت گذشته کشور خود دل بدهند، این حرفه با خوشبینی برای یک آینده موفق شکوفاتر می شود.
نوشته شده توسط David Gilbert
ترجمه مقاله : حمیدرضا جباری