در قسمت اول داستان قهوه به کشور برزیل پرداختیم و درباره تجارت قهوه در برزیل سخن گفتیم , در قسمت دوم قهوه به کمی بالاتر از برزیل و آمریکای جنوبی به آمریکای مرکزی سر خواهیم زد و داستان قهوه را در این ناحیه از قاره آمریکا با شما به اشتراک خواهیم گذاشت ,امیدواریم که این مقاله باب میل شما باشد.
همانگونه که در بخش نخست اشاره شد، دان قهوه بومی قاره آمریکا نیست و توسط نخستین نسل مهاجران اروپاییان به این نواحی آورده شده ، که در ابتدا در برزیل و سپس در مناطق مرکزی قاره آمریکا کشت شد، در واقع ویژگی اصلی این نواحی که همان رطوبت بالا و مناطق کوهپایه ای و کوهستانی و خاک حاصلخیز و بسیار مناسب برای کشت قهوه می باشد، محیط و سرزمینهایی به وجود آورده که برای کشت ، داشت و برداشت این دان بسیار با ارزش و محبوب، این نواحی را بسیار ویژه ساخته است.
کاشت و برداشت و صادرات قهوه برای بسیاری از کشور های در حال توسعه به دلیل محبوبیت و در خواست روز افزون آن در اروپا و آمریکا ، نقشی محوری و حیاتی برای این دارد. این در حالی است که در مناطق مرکزی و حتی جنوبی قاره آمریکا که وابستگی به کشاورزی و محصولات آن بسیار بالا می باشد، و کشاورزی در این نواحی به گونه ای شغل خانوادگی و اجدادی به حساب می آید، و از طرفی آب و هوای بسیار ایده آل این نواحی برای کشت دانهای عربیکا قهوه واز سویی تجارت پر سود آن برای دولت های محلی، زمینداران و کشاورزان را به سمت کشت این دان بسیار با ارزش رهسپار کرده است.
در نخستین گام به سراغ کشور پهناور مکزیک می رویم که با داشتن جمعیتی نزدیک به ۱۲۰ میلیون نفر یازدهمین کشور پرجمعیت و سیزدهمین کشور پهناور جهان می باشد. از نظر آب و هوایی مکزیک با قرارگیری در مدار راس السرطان، که همین امر باعث آن گردیده تا سرزمین هایی که در جنوب این مدار قرار دارند مناطقی گرمسیری و حاره ای باشند که برای کشت دان قهوه بسیار مناسب باشد. بیشتر مناطق تحت کشت دان قهوه در کشور مکزیک در همین نواحی جنوبی مدار قرار دارند، که هم آب و هوا و هم خاک حاصلخیز و همچنین نزدیکی به آب های اقیانوس اطلس و بارش های بالای سالانه و رطوبت بالا باعث شده، تا بیشتر دان این نواحی از نوع عربیکا باشد که برای کشت و برداشت این دان این شکل و نوع از آب و هوا بسیار مناسب باشد.
نخستین بار در اواسط سده هفدهم دان قهوه وارد کشور مکزیک شد، ولی کاشت گسترده و صادرات آن تا یک سده بعد انجام نشد، از آن پس مکزیک به یکی از بزرگترین تولید کنندگان و صادرکنندگان دان بسیار مرغوب عربیکا تبدیل شده است.
بزرگترین کشتزارهای کشت قهوه در مکزیک در ناحیه مرزی جیاپاس محصور بین اقیانوس آرام و کشور گواتمالا قرار دارد. از ویژگی های بارز این ناحیه می توان به حاره ای بودن و میانگین دمایی ۱۹-۲۰ درجه سانتی گراد و همچنین به بارش های سالانه بسیار بالای آن اشاره داشت( نزدیک به ۳۰۰۰ میلی لیتر ، خواننده خود می تواند مقایسه انجام دهد که بارش سالیانه در رشت که یکی از پر بارش ترین شهر های ایران می باشد نزدیک به ۱۳۶۰ میلی لیتر می باشد-منبع)، در واقع خشکی های فصلی و این میزان بارش، رطوبت و میزان شرجی بودن این نواحی را بالا برده و به گونه ای شده است که دان های عربیکا بسیار بسیار نادر، ماراگوجیپ (maragogipe beans ) که از دان های نادر و تا دو برابر اندازه بزرگتر از عربیکا معمولی می باشد در این نواحی رشد می کند
بسیاری از کارشناسان قهوه بر این باور می باشند که این نوع از دان، بهترین و مرغوب ترین نوع از عربیکا می باشد، با این تفاوت که مناطقی در جهان که توانایی کاشت و برداشت این نوع ویژه از دان را داشته باشند بسیار بسیار اندک و نادر می باشند، که جیاپاس مکزیک به دلیل آب و هوای ویژه خود این توانایی را دارد تا بزرگترین تولید کننده این نوع از عربیکا باشد.
با در نظر گرفتن تمامی این موارد که نواحی جنوبی مکزیک یکی از حاصلخیزترین زمین ها برای کشت قهوه می باشد، و دان بسیار مرغوب عربیکا حاصل این نواحی می باشد، مکزیک به لطف این مزایا و خاک و آب و هوای بسیار مناسب به هفتین تولید کننده دان مرغوب عربیکا تبدیل شده است
تهیه و گردآوری مطلب: تاده ظهرابی